Lion Heart Foundation
  

WEBLOG

De “Well body business” in het LHMC - 26 Januari 2015
door: Ruurd van Rooijen

Op de valreep voor mijn vertrek morgen naar Nederland voor een korte break om de batterij weer op te laden nog een kleine update uit Sierra Leone. Moet bekennen dat ik na ruim vier maanden “aan het Ebola-front” er aan toe ben om, ondanks de kou in NL, er even tussen uit te gaan en bijvoorbeeld weer eens een bruine boterham te eten.   

Hoe staat de vlag erbij met de “Well body business” in het LHMC zoals de Krio benaming is voor de gezondheidszorg? Goed. Het is weliswaar nog niet echt druk in het ziekenhuis, zoals voor de Ebola uitbraak, maar patiënten komen, helaas vaak nog steeds (te) laat en alle procedures met betrekking tot triage, opname in de isolatie afdeling en het vervolg traject daarna (Ebola negatieve patiënten naar de gewone afdeling, positieve patiënten naar het behandelcentrum van MSF (Artsen Zonder Grenzen) in Magburaka) zijn goed ingeburgerd. We doen weer echo’s, gewone bevallingen, keizersneden en (spoed) operaties als dat veilig uitvoerbaar is. Dus in Full PPE (volledige beschermende kleding) wat bepaald geen sinecure is in dit klimaat in zo’n warm pak.

De afgelopen weken in het LHMC geen Ebola positieve patiënten meer gehad en de afgelopen week was de eerste sinds lange tijd dat er in het hele land minder dan 100 confirmed cases waren. We gaan dus de goede kant op maar zijn er nog lang niet. Persoonlijk maak ik me wat zorgen dat het aantal gevallen toch weer gaat stijgen. Afgelopen woensdag hadden we, heel ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar, een forse hoosbui met onweer en daarna een paar uur lichte regen. In de afgelopen 5 jaar dat ik nu in SL kom nog nooit meegemaakt. En dan hoor je toch mensen zeggen, de regen is er om de Ebola weg te spoelen. Daarbij komt dat gisteren alle reisbeperkingen in het land zijn opgeheven, dus er wordt weer volop door het land gereisd. Ik hoop niet dat deze combinatie, afspoelende regen en veel gereis aanleiding vormt voor de bevolking om het allemaal maar niet meer zo serieus te nemen en te denken dat Ebola wel voorbij is.

Zoals gezegd, het gaat goed met de well body business in LHMC. Natuurlijk zijn er ups en downs, verliezen en overwinningen. Zoals de dood van een man, nota bene een Ebola survivor. Door stigmatisering in zijn dorp omdat, ondanks alle voorlichting, zijn omgeving vreselijk bang was om door hem besmet te raken is hij uiteindelijk ondervoed geraakt en kwam te laat bij ons om weer op de been gebracht te worden. Of de dood van kinderen aan malaria omdat ze veel te laat naar ons ziekenhuis worden gebracht als ze ziek zijn. Maar gelukkig ook veel overwinningen. Inmiddels zijn er, naast anderen, vier wereldburgers door Dr Nick ter wereld gebracht waarvan, op wens van de familie, twee met de officiële naam Nick en twee met de naam Doctor Nick door het leven gaan. Of een andere (zwaar bevochten) overwinning. Een vrij jonge man met een gecompliceerde “Strangulated Hernia” oftewel een beklemde liesbreuk die levensbedreigend is.Aangezien Dr Erdi, die daar veel ervaring mee heeft, voor een kort verlof in Nederland is (komt morgen weer terug) stonden Dr Nick en onze nieuwe artsen Jacob en Carolien (eind december in Yele aangekomen als vrijwilligers voor de komende drie maanden) er alleen voor. En daarbij, niet opereren was eigenlijk geen optie, dan was de man zeker overleden. Na telefonisch overleg met Erdi en nog maar eens in de boeken kijken hebben ze gedrieën, tezamen met het OK team de man afgelopen woensdag geopereerd. Een ingewikkelde operatie van uiteindelijk 4 uur die vanwege het moeten werken in full PPE halverwege moest worden onderbroken om af te koelen, op adem te komen en de vocht balans weer te herstellen. En dan na afloop de nodige twijfels of de patiënt het wel zou halen of misschien opnieuw op de tafel moest. Uiteindelijk, vanochtend bij de ochtend visite bleek de man dusdanig opgeknapt dat hij weer rondliep en zelfs ontlasting had.

Ik laat het hierbij. Morgen richting de kou om 18 februari weer terug te gaan naar Sweet Salone.

Hartelijke groeten en (niet voor allemaal) tot ziens straks.

Ruurd

 

 BLOGS   
BLOG
Ruurd van Rooijen heeft een weblog bijgehouden met zijn ervaringen, indrukken en werkzaamheden...
lees meer >
WILDE GANZEN
Steunt zowel de bouw van de isolatieafdeling, als het bouwen van een solarpark bij het Lion Heart Medical Centre!
lees meer >