Lion Heart Foundation
  

WEBLOG

Een druk dagje in het LHMC - 16 Maart 2015
door: Ruurd van Rooijen

Vandaag, woensdag 11 maart, een druk dagje in het Lion Heart Medical Centre in Yele. Na een alert call had de ambulance een patiënt opgehaald uit een dorpje zo’n 15 km van ons vandaan. Ze was bevallen in de plaatselijke “Peripheral Health Unit” maar bleek ernstige nabloedingen te hebben. In de loop van de ochtend arriveerde onze (non-ebola) ambulance met de patiënt, half in shock, en de baby en de grootmoeder. Nu we de beschikking hebben over een ambulance, gedoneerd door Buitenlandse Zaken & Ontwikkelingssamenwerking heeft dit hoogstwaarschijnlijk het verschil op leven en dood van de moeder uitgemaakt. De statistieken zeggen dat in Sierra Leone nog steeds 1 op de 8 vrouwen sterft tijdens of vlak na de bevalling. Ondertussen ging het registreren en zo nodig zien van zwangeren (echo’s maken) gewoon door. Woensdag is onder andere een Ante Natal Clinic dag.

We wisten dat er in de loop van de middag nog een patiëntje per ambulance zou komen, doorverwezen vanuit het Connaught ziekenhuis in Freetown.  Vlak daarvoor, terwijl Dr Erdi samen met Dr Carolien aan het opereren was, woensdag is ook een dag voor geplande operaties, kwam Concern International langs als vervolg op een bezoek van de dag tevoren. Ze kwamen het toegezegde eten (o.a. 200 kg rijst) brengen voor patiënten opgenomen in onze isolatie afdeling, een aantal plastic tassen met allerlei etenswaren en presentjes voor patiënten die in isolatie hadden gelegen maar daaruit waren ontslagen na negatief getest te zijn op Ebola en ook nog wat spullen voor gebruik in de isolatie afdeling, zoals plastic emmers, plastic borden, bekers en bestek. Het eten en de presentjes bedoeld om, oneerbiedig gezegd, patiënten te lokken om naar een ziekenhuis te komen. Nu hoeven we dat in het LHMC niet te doen want we genieten een groot vertrouwen onder de lokale bevolking in onze omgeving (en ver daar buiten), “Dr Erdi makes us better”, maar in andere gezondheidscentra is dat vaak anders. Tsja zo is de cultuur nu eenmaal. De andere zaken, een nuttig aanvulling op onze voorraden. Het lijken simpele dingen, emmers en hard-plastic borden en bekers  maar door het zeer veelvuldig ontsmetten met chloor 1:10 blijft er na verloop van tijd niet veel van over en moet het weer vervangen worden. Het eten voor de patiënten wordt overigens via een contractje met een lokale kok klaar gemaakt. Zal vast goed te eten zijn want het merendeel van onze staf haalt daar ’s middags de lunch op.

Dit “evenement”, want iedereen, staf die even niets omhanden heeft, ambulante patiënten en care takers komen dan altijd even kijken, was net afgelopen of met een hoop sirenes kwam de verwachte ambulance van het Connaught hospitaal in Freetown tegen half 5 ‘s middags aan, voorafgegaan door een politicus/ president kandidaat voor de verkiezingen eind 2017. Abdul, een jongetje van een jaar of 5 met een vreselijke tumor in zijn gezicht. Hij is naar ons doorverwezen omdat hij hier in het LHMC de beste behandeling kan krijgen, ook met speciale (chemo-)medicijnen. Deze medicijnen zijn door het VU Medisch Centrum ter beschikking gesteld. Zeker in dit land wanneer een belangrijk politicus op bezoek komt, in dit geval een presidentskandidaat, dan kan die vrijwel altijd rekenen op een enthousiast onthaal ongeacht de partij waar hij of zij voor staat. Hoort gewoon bij de cultuur om gasten goed te ontvangen. Maar het gaat bij ons uiteindelijk om de patiënt en toen het gezelschap weer was vetrokken en Dr Erdi riep “en nu moeten we hem wel beter maken” brak er een groot gejoel los.

Tegen 6 uur was de rust weergekeerd en konden Erdi en het hele team doorgaan met de twee geplande operaties. Wederom een latertje.

 

 BLOGS   
BLOG
Ruurd van Rooijen heeft een weblog bijgehouden met zijn ervaringen, indrukken en werkzaamheden...
lees meer >
WILDE GANZEN
Steunt zowel de bouw van de isolatieafdeling, als het bouwen van een solarpark bij het Lion Heart Medical Centre!
lees meer >