Lion Heart Foundation
  

WEBLOG

Kerst & Oud en Nieuw in Yele - 9 Januari 2017
door: Ruurd van Rooijen

Kerstdag hebben we traditie getrouw niet ongemerkt voorbij laten gaan voor de patiënten. Rond het middag uur met de dienstdoende staf een ronde langs alle afdelingen waar alle patiënten na het zingen van een Kerstliedje allemaal een cadeautje kregen uitgereikt. Voor de kleintjes knuffels en 4 rompertjes voor de oudere patiënten T-shirts of poloshirts.

’s Avonds mochten Erdi en ik aanschuiven bij het Kerst diner met de President van Sierra Leone (en zo’n 400 andere gasten) in Magburaka, waar we de enige oportos waren. De uitnodiging hadden we te danken aan ons parlementslid in Yele, Dr ABD die in het verleden ook voor Lion Heart heeft gewerkt en af en toe nog wel eens komt assisteren bij een operatie in ons ziekenhuis. Het bleek een fund raising party te zijn, georganiseerd door de Magburaka Dependents Association, een vereniging van mensen met familie in het buitenland, de zogenoemde Sierra Leones Diaspora waarvan ook een groot deel met Kerst op familie bezoek was gekomen. De opbrengst was bedoeld voor de aanschaf van school materiaal, laboratorium uitrusting en dergelijke om het wetenschappelijk onderwijs op een hoger niveau te brengen. Alles bij elkaar is er die avond onder bezielende aansporing van de President meer dan een miljard leones (€ 150.000) gedoneerd of toegezegd door leden van de High Table (ministers, hoge ambtenaren) de Grand Chief Patrons, de Chief Patrons (waaronder Erdi en ik) en de Patrons.

Een prima avond alleen de timing was zoals gebruikelijk op zijn Sierra Leonees_“Europeans have the clock, we have the time”. Volgens de uitnodiging begon de  party om 08.30 en Dr ABD had ons op het hart gedrukt zo rond 8 uur aanwezig te zijn. We waren iets verlaat en kwamen iets na half negen aan en troffen een prachtig opgetuigd feestterrein, goede muziek en met al een stuk of tien gasten. Langzaam aan begon het wat voller te worden, vanaf een uur of 10 arriveerden de hoge gasten en tegen 11 uur arriveerde de President. Na de gebruikelijke opening met Moslim en Christelijk gebed en de toespraken begon de fundraising met rond middernacht de soep. Ik moet zeggen, tegen die tijd hadden we behoorlijk wat trek en een flink opgetast bord met rijst, couscous, kip, vis en beef ging er goed in. Na een uitgebreide rondgang van de President langs de Grand Chief Patron en Chief Patron sectie vertrok hij om 2 uur naar Makeni en konden ook wij de thuisrit van anderhalf uur (45 km) aanvaarden na een geslaagde avond.

Op Tweede Kerstdag hebben we een andere traditie in ere gehouden door iedereen, voor zover aanwezig uit het Staff House, onze mensen die niet in Yele of omgeving wonen en daar hun onderkomen hebben, bij ons thuis uit te nodigen voor een Kerst maaltijd. Vanuit Masanga ziekenhuis was Dr Alex met gezin voor de gelegenheid gekomen, terwijl ook Emanuel met gezin, onze vorige kok die nu voor de palmolie fabriek werkt van de partij was, na Santos te hebben geassisteerd met alle voorbereidingen. 

Na een korte week, dinsdag na Kerst was een “public holiday” _omdat 1ste Kerstdag op een zondag viel, met zoals altijd in deze periode weinig patiënten, liep het jaar ten einde. Hier geen vuurwerk rond de jaar wisseling maar wel oliebollen door Erdi gebakken met uit NL meegebrachte ingrediënten. In de Sierra Leonese AD-oliebollen test de beste bol van de test. Nieuwjaarsdag stond in het teken van de Duivel. ’s Middags loopt heel Yele uit om de duivel, genaamd Gbeki, die zich 1 keer per jaar laat zien te kunnen aanschouwen tijdens een optocht van Old Town Yele via de Junction naar ons ziekenhuis en weer terug. Een drukte van belang als bij een nieuwjaars duik, maar dan een duik in het stof. 

Tot zover mijn belevenissen rond de Kerst en Oud en Nieuw. Afgelopen week, met op maandag 2 januari weer een public holiday omdat de eerste op zondag viel, was het voor mij vrij rustig. Volgende week weer vol aan de bak. De aannemer komt terug van verlof en wordt de bouw van de isolatie afdeling hervat, komen de technici uit Nederland voor de installatie van het zonne energie park en verwachten we een luchtvracht met medicijnen die moeten worden ingeklaard wat meestal nogal wat voeten in de aarde heeft.

Ik heb begrepen dat het momenteel in Nederland barre winterse omstandigheden zijn. Wellicht een troost, met de Harmattan, de koude wind vanuit de Sahara, is het hier ’s ochtends vroeg bij het ontbijt ook koud, 18 graden.

Hartelijke groet,

Ruurd

 

 BLOGS << >> 
BLOG
Ruurd van Rooijen heeft een weblog bijgehouden met zijn ervaringen, indrukken en werkzaamheden...
lees meer >
WILDE GANZEN
Steunt zowel de bouw van de isolatieafdeling, als het bouwen van een solarpark bij het Lion Heart Medical Centre!
lees meer >