Lion Heart Foundation
  

WEBLOG

Update uit het LHMC - 29 December 2014
door: Erdi Huizenga

Inmiddels draait het ziekenhuis weer volledig. We hebben een polikliniek die weer draait. Ook al komen er erg weinig mensen vergeleken van voor de Ebola, men lijkt nog erg bang voor ziekenhuizen. Maar ook waren we een ziekenhuis voor een iets grotere omgeving, maar door de lock down en verbod op reizen, kunnen vele die zouden willen komen, ons niet bereiken.
We screenen iedereen op Ebola. Patiënten worden niet aangeraakt, of indien echt noodzakelijk alleen met handschoenen. Mensen met verschijnselen van Ebola (maar dat zijn ook de verschijnselen van andere ziekten) nemen we op in de isolatie, waar we als personeel in maanpakken hen behandelen. Er is best veel mogelijk in de isolatie, bv bloedtransfusie, infuus en zelfs een manuele placenta verwijdering.
Nadat de patiënt negatief getest is gaat die naar de niet-ebola afdeling. Ook daar worden patiënten niet aangeraakt, tenzij strikt noodzakelijk en dan met handschoenen.

Gelukkig hebben we nu voldoende beschermende middelen als de handschoenen, maanpakken, schorten ect. Het is dus mogelijk om meer te doen. Operaties doen we dus ook weer, mn spoed (zoals keizersnede) maar wel in volledig maanpak. Zo’n pak en de extra voorzorgsmaatregelen maakt wel dat het allemaal veel omslachtiger is. Zo’n pak is ook erg warm, je zweet heel veel.
Gelukkig hebben we extra mensen, nieuwe nursing aids, Anneke een verpleegkundige uit NL en vanaf komen de week 2 extra tropenartsen. Even meer werk om in te werken, maar daarna zullen we het werk beter kunnen verdelen.
En nog moeten we zorgen dat we alert blijven, want een fout met bv uitkleden kan nog steeds fataal zijn. Zo hoorde ik gisteren dat de kraam afdeling van het overheidsziekenhuis in Makeni dicht is omdat er 2 stafleden zijn overleden aan Ebola. Een van hen kende ik, want die werkte ook in Magbenteh.

Ook gaan er veel mensen dood aan niet ebola aandoeningen. Een jonge man kwam heel ziek van een abces vanuit een ontstoken kies. Nog voor we de behandeling konden starten overleed hij.
Het werd mij niet duidelijk waarom hij niet eerder kwam. Hij komt uit Yele, dus afstand en transport lijkt het probleem niet te zijn. Maar zijn eigen angst om te melden dat hij iets mankeert en het feit dat het hoofd van het huis (zijn vader) er niet was om toestemming te geven om naar het ziekenhuis te gaan.
Zijn vader heeft nog een kleine 2 dagen in angst gezeten of het misschien wel Ebola was. Maar de test die we bij overleden mensen doen, kwam negatief voor Ebola. Dit keer hadden wij het afgenomen en verstuurd. Meestal doet het begrafenis team dat, maar die uitslagen komen niet altijd goed terug.
Zo waren er in een dorp 2 mensen begraven, en werd een andere ziek. Die werd correct gemeld en is opgehaald door onze ambulance. Haar hebben we getest, positief voor Ebola. En na wat speurwerk bleken die 2 overleden mensen uit dat dorp ook Ebola gehad te hebben, maar dat wist men in het dorp niet.
Er is nu veel meer ebola bestrijding dan aan het begin, maar nog niet alles loopt soepel. Voorheen kwamen de uitslagen bij een persoon en die zorgde voor de bestrijding, maar die had ook andere taken. Een ander (andere organisatie) neemt het over, maar weet dat niet aan wie de uitslag voor overleden pt gegeven moet worden, om bij de juist plek terecht te komen.
Maar elke dag komt er weer verbetering in.
Ik hoop alleen dat er nu even meer stabiliteit zal komen, telkens nieuwe mensen en organisaties, maakt het er niet makkelijker op.

Ik heb nog zo veel meer te vertellen, maar het gaat me niet lukken compleet te zijn. Ik hoop dat jullie ook de blogs van Ruurd en Nick lezen, die een goede aanvulling geven op mijn verhaal.

 

 BLOGS << >> 
BLOG
Tropical doctor Erdi keeps us updated about the Lion Heart Medical Center on a regular basis.
lees meer >
WILDE GANZEN
Steunt zowel de bouw van de isolatieafdeling, als het bouwen van een solarpark bij het Lion Heart Medical Centre!
lees meer >