Spread the love

Het ziekenhuis biedt toegankelijke en betaalbare (grotendeels gesubsidieerde) gezondheidszorg van hoge kwaliteit voor de inwoners van het Gbonkolenken chiefdom, waarvan Yele het middelpunt is, het nabijgelegen Valunia chiefdom, en het Kamajei chiefdom, met een gezamenlijke populatie van zo’n 111.500 inwoners.

Het gezondheidssysteem voorzag slechts in enkele PHU’s (Primary Health Units) waar uitsluitend zeer basale zorg kon worden geboden. Het belang van uitgebreidere zorg was daarom erg groot.

Begonnen als kleine outpatient clinic, is het Lion Heart Medical Centre inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig ziekenhuis met 70 bedden, een operatiekamer, een kraamafdeling, een kinderafdeling met een sub-afdeling voor ondervoede kinderen, een volwassenenafdeling, een isolatie-afdeling die voldoet aan de WHO-standaarden, en een afdeling voor patiënten met chronische wonden en botbreuken. Daarnaast is er een laboratorium met bloedbank, de mogelijkheid tot het maken van echoscopieën en een röntgenapparaat, dat op het moment helaas buiten gebruik is [link naar DONEER]. Ook heeft het ziekenhuis twee ambulances om spoedgevallen op te halen uit lastig bereikbare gebieden.

Met een waterkrachtcentrale vlakbij en zonnepanelen op het dak, probeert het ziekenhuis (als het weer het toelaat) zelfvoorzienend te zijn wat betreft elektriciteit en water.

Per maand worden er tussen de 800 en 1200 patiënten gezien, 60 à 70 operaties uitgevoerd en tussen de 30 tot 50 bevallingen gedaan, maar zonder onze toegewijde staff zouden we nergens zijn.

Dankzij de 70 leergierige en gemotiveerde medewerkers van het ziekenhuis, ook wel bekend als de Lion Heart Family, kan het Lion Heart Medical Centre goede zorg blijven geven, elke dag én nacht weer, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, tot zo laat als nodig is. Zonder geklaag, ook als het hele lange dagen zijn of er door ziekte eigenlijk te weinig personeel is. Omdat ze blij zijn dat ze hun opa’s, oma’s, vaders, moeders, mannen, vrouwen, zoons en dochters, hun buren, hun landgenoten goede zorg kunnen geven. Omdat ze dankbaar zijn voor hun baan, en ze hierdoor geld hebben om eten te kunnen kopen en hun kinderen naar school kunnen sturen, een toekomst kunnen geven. Want het is in Sierra Leone nog niet alledaags dat mensen in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Driemaal per dag een maaltijd is voor veel mensen niet te betalen.

Moeder en kind-zorg

Sierra Leone heeft één van de hoogste percentages moeder- en kindersterfte in de wereld. Reden hiervoor is gebrek aan goede medische zorg en begeleiding tijdens de zwangerschap en onvoldoende kennis bij de (vaak jonge) moeders. Bijkomende problemen zijn slechte hygiëne, door weinig of geen sanitaire voorzieningen en gebrek aan schoon drinkwater.

Één van de speerpunten van het Lion Heart Medical Centre is het terugdringen van moeder- en kindersterfte, en tienerzwangerschappen in het bijzonder. Dit willen wij bereiken door goede en toegankelijke medische zorg. Daarnaast willen wij bijdragen aan de groei in kennis rondom (het voorkomen van) zwangerschappen en veilige seks. Om dit voor elkaar te krijgen en de samenwerking met lokale overheidsinstellingen te verbeteren, hebben wij het ‘Healthy Baby Voucher Programma’ ontwikkeld.

Ziektes die veel behandeld worden in het ziekenhuis zijn malaria, bloedarmoede, ondervoeding, luchtweginfecties, maagzweren, hepatitis B en parasitaire infecties. Twintig procent van de kinderen jonger dan vijf jaar in Sierre Leone overlijdt, malaria is hier een van de grootste oorzaken van.

In 2014 kwam Sierra Leone internationaal in het nieuws door een uitbraak van het dodelijke Ebola-virus. Razendsnel verspreidde dit virus zich over het land, en bereikte zo ook het Lion Heart Medical Centre. De Nederlandse artsen werden (als een van de laatsten van het land) gerepatrieerd, vier lokale verpleegkundigen zijn overleden. Het ziekenhuis moest een tijd in quarantaine, waardoor het niet mogelijk was om ‘normale’ gezondheidszorg te bieden. Dit wordt ook wel de ‘Hidden Toll of Ebola’ genoemd; naast de slachtoffers die het virus zelf heeft geëist, zijn er nog veel meer slachtoffers gevallen door het gebrek aan ‘normale’ gezondheidszorg. the Lancet: thelancet.com/journals.

Dankzij steun van de Nederlandse overheid en vele andere sponsoren kon het ziekenhuis snel de deuren weer openen. In maart 2016 werd Sierra Leone Ebola-vrij verklaard.

National Geographic maakte een indrukwekkende fotoreportage over Ebola in Sierra Leone: nationalgeographic.com