Sierra Leone

In West-Afrika, begrensd door Guinee, Liberia, en de Atlantische Oceaan, ligt het prachtige Sierra Leone, of zoals de inwoners het liefkozend noemen; ‘Sweet Salone’. Hoewel het ooit één van de meest veelbelovende landen van Afrika was, bungelt het land na meerdere heftige gebeurtenissen onderaan verschillende ranglijsten wat betreft levensverwachting (52 jaar), inkomen, moeder- en kindsterfte, en ondervoeding.

Ontdekt in 1461 door de Portugezen, werd het land de jaren erna vooral gebruikt als leverancier van slaven en diamanten. In 1961 verkreeg het land de onafhankelijkheid, waarna de vooruitzichten veelbelovend waren. Helaas liep dit anders, en na verschillende staatsgrepen brak in 1991 een bloedige burgeroorlog uit. Na opnieuw verschillende staatsgrepen en bloedige regimes door het Revolutionary United Front (RUF) en de Armed Forces Revolutionary Council (AFRC), werd in 1999 een vredesverdrag gesloten en werden VN-troepen in het land gestationeerd. Drie jaar later, in januari 2002, legde het RUF definitief de wapens neer.

Gedurende de burgeroorlog hebben verschillende systemen, zoals de gezondheidszorg en het onderwijs, stilgelegen. Veel mensen die tijdens de oorlog de schoolgaande leeftijd hadden, hebben geen opleiding genoten. Terwijl het land opkrabbelde na de oorlog, kwam er een grote set-back toen het land van 2014 tot en met 2016 werd ontwricht door de Ebola.

Ondanks al deze tegenslagen blijft de bevolking van het land positief; de mensen zijn vriendelijk, gastvrij, en prijzen het feit dat zij nu in een ‘peaceful country’ wonen.

Sierra Leone is een republiek, met een president aan het hoofd. De president is het staatshoofd, de regeringsleider en de commander-in-chief van het leger. De president kan maximaal twee termijnen van 5 jaar dienen. De huidige president, Julius Maada Bio, is op 4 april 2018 beëdigd.

Het land bestaat uit vier provincies; de Eastern Province met als hoofdstad Kenema (200.354 inwoners), de Northern Province met als hoofdstad Makeni (80.840 inwoners), de Southern Province met als hoofdstad Bo (175.000 inwoners), en de Western Province met als hoofdstad Freetown (802.639 inwoners). Deze provincies zijn opgedeeld in districten, de districten zijn weer opgedeeld in chiefdoms.

 

Medical Centre Yele

De bevolking van Sierra Leone bestaat uit verschillende stammen, waarvan de grootsten de Temne en de Mendeh zijn. Daarnaast zijn er nog verschillende kleinere stammen. Elke stam heeft zijn eigen taal; de meest gesproken talen zijn Temne, Mende, en Krio (Creools). De officiële taal van het land is Engels, maar een groot deel van de bevolking spreekt dit niet.

In Sierra Leone wonen Moslims en Christenen vreedzaam naast elkaar; de noordelijke stammen neigen vooral naar de Islam, de zuidelijke stammen meer naar het Christendom. Er wordt kruiselings getrouwd, wat helpt om het vreedzaam te houden. Daarnaast kennen alle autochtone bevolkingsgroepen animisme. (Toelichten, zegt de auteur van de handgeschreven opmerkingen)

Economisch gezien heeft Sierra Leone het zwaar; het bungelt onderaan de ranglijst van ‘s werelds armste landen. Er is veel werkloosheid, en het grootste gedeelte van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land is rijk aan diamanten, maar de export hiervan is in handen van grote bedrijven, waardoor de lokale bevolking hier helaas weinig van terug ziet. Naast diamanten worden ook cacao en het mineraal rutiel geëxporteerd.

De munteenheid is de Leone (SLL). De koers schommelt vaak, in oktober 2018 was 1 euro 9500 Leones waard waar het in 2016 nog 6500 was. De inflatie is enorm en het minimumloon is laag.