Een wellicht minder bekende operatie die de dokters en surgical officer in LHMC vaak uitvoeren zijn huidtransplantaties. Als gevolg van armoede stellen veel mensen hun bezoek aan het ziekenhuis lang uit, waardoor we steevast patiënten met chronische wonden binnenkrijgen. Zo ook Mohamed, wiens beenwond na maanden uitstel ernstig ontstoken was. Om de ontsteking te bestrijden, moet het dode weefsel meermaals operatief worden weggesneden. Ook is dagelijkse wondzorg onmisbaar. Als het lukt om de wond helemaal schoon te krijgen, kan de genezing beginnen, maar vaak is de wond te groot voor het lichaam om op eigen kracht te kunnen sluiten. De oplossing: huidtransplantatie.
Een huidtransplantatie is een vorm van plastische chirurgie, waarbij je stukjes van de toplaag van de huid snijdt om naar het wondgebied te transplanteren. Normaal gesproken is het donorgebied het bovenbeen van de patiënt, of in het geval van Mohamed beide bovenbenen. Zeker in de Sierra Leoonse setting is het een zeer moeilijke procedure, omdat de chirurgen alles met de hand moeten doen. Met een scheermesje moeten ze dunne stroken huid ‘oogsten’, waarin ze vervolgens kleine sneetjes maken, zodat ze het huidtransplantaat over de wond kunnen strekken. Op die manier is er meer kans dat de transplantatie slaagt en heb je minder donorhuid nodig.
Als de transplantaties pakken, kunnen de laatste stukjes huid vanzelf dichtgroeien. Alsnog had Mohamed drie van deze operaties nodig om de wond ver genoeg te sluiten! Het hele traject duurt maanden en is erg duur, omdat het een reeks operaties, langdurige ziekenhuisopname en wondzorg omvat. Toch kiezen we ervoor om dit voor een kleine prijs aan te bieden, omdat de mensen in onze regio niet veel kunnen betalen. Bovendien zou amputatie het enige alternatief zijn.